Pro Musica Västerås
Om kören

Pro Musica är en förening med en styrelse där ledamöterna väljs på två år. Alla korister är medlemmar i föreningen. Kören består idag av ca trettio korister i fyra stämmor. Kontaktuppgifter till styrelsen hittar du under fliken Kontakt.

Nästan hela kören, oktober 2017

                                                                 Foto: Lars-Göran Lundkvist

Vår dirigent

Pro Musica har en ny dirigent, Duk-Kyung Chang, sedan höstterminen 2017!  Här kan du läsa mer om henne: www.duk-kyungchang.com och en tidningsartikel i Uppsala nya tidning

Duk-Kyung

                                                                Foto: Lars-Göran Lundkvist
Historik

Pro Musica grundades redan på 1950-talet som en ungdomskör. Kören leddes då av Fridolf Johansson som var körledare ända fram till 1979. Därefter Kella Naeslund och från 1989 Birgitta Björnberg, som var körledare till 2011. Därefter Eva-Marie Hopstadius (2012) och Markus Jonsson (2012-2017).

VLT-bilden_maj_2014

Kören Pro Musica, maj 2014 (fotograf Kenneth Hudd)

Från de första årens folkvisor och madrigaler har repertoaren breddats betydligt. På programmet har funnits musikalen Noaks ark, konserter med Beatlesmusik, jazz- och gospelkonserter, Mikis Theodorakissviten samt en hel konsert med Povel Ramels underfundiga texter och musik. 

Under 1990-talet har kören bl a sjungit tillsammans med orkestrar men även med andra musikaliska grupper som Västerås spelmansgille. Kyrkokonserter är ett annat område där kören framfört verk av bl a Ramirez, Tavener och Bach. Vi har även gjort mer sceniska föreställningar med orkester, solist och specialarrangerad musik. Dels med Bellman-tema (”Stolta stad”) och dels ”Den romantiska sucken från Aros”. Den senare om händelser och musik i Västerås historia kring sekelskiftet 1900. 

Gruppbild_maj-12

Under de senaste åren har vi haft temakonserter med bland annat engelska julcarols, Evert Taube, Alice Tegnér och Ulf Peder Olrog. 2013 och 2015 hade vi konsert i Västerås konserthuset med kärlekstema - Love Music. Ett passande namn eftersom konserterna var i Alla hjärtans dag-veckan!

2014 firade kören 60 år och då bjöd vi in till en jubileumskonsert som bjöd på musik från sex sekler, från 1950-talet tills idag. 

Fotograf: Lars Göran Lundkvist

På jubileumskonserten visade vi även hur vår kördräkt förändrats. Från 90-talets vinröda till dagens gröna tunika och herrarnas gröna fluga.

Fotograf: Lars Göran Lundkvist

Varje första advent har vi som tradition att delta på Vallby friluftmuseums julmarknad med julmusik. Vad vi gjort det senaste verksamhetsåret kan du läsa under fliken Repertoar ovan.

Varje år har vi en körhelg då vi åker bort tillsammans och intensivövar och umgås. Vi åker med jämna mellanrum även på längre körresor. År 2012, var vi i Prag och tidigare år har vi bl a varit i Barcelona och i Budapest. Hösten 2016 besökte vi Norrköping och hade konsert.

 

Medlem i Pro Musica?

Information till medlemmar om höstens årsmöte finns under fliken Medlemssidor.

Aktuellt just nu

Pro Musica läggs ner från hösten 2019.